fbpx

KOL

Mad og korrekt ernæring, kan bruges som vigtig ”medicin” mod KOL. 

Det er lige så vigtig som dagligt fysisk aktivitet. Er du lungesyg, skal din krop arbejde ekstra meget, og din krop har derfor brug for mere energi, for at du kan klare de daglige gøremål. Hvis du kender dit BMI, fortæller det dig, om du skal tage på i vægt, om du skal holde vægten eller om du skal tabe i vægt. 

Alt dette, kan jeg som autoriseret klinisk diætist hjælpe dig med. Som aut. klinisk diætist, er jeg specialist i bl.a. KOL og lungesygdomme. Jeg har den viden som skal til, for at netop du, eller din pårørende, får korrekt viden omkring den mad og motion som skal til, for at du kan bevare din lungefunktion så længe som muligt.

KOL er en kronisk sygdom, som udvikler sig langsomt, og ofte først viser sig i 50-60-årsalderen. Dog forekommer der symptomer allerede i 35-40-årsalderen. 

Symptomerne er ofte:

  • Hoste
  • Du bliver nemt forpustet
  • Du har en pibende eller hvæsende vejrtrækning

I starten mærker du kun, at du bliver lettere forpustet, ved let fysisk aktivitet. Hvis du i mere end 2 måneder har haft lungesymptomer, anbefales det at du tager kontakt til din læge, for at få målt din lungefunktion.

Det er vigtigt du reagerer på de lungesymptomer, som du har haft i mere end 2 måneder, fordi KOL er en sygdom, der uden behandling forværres hver eneste dag. Jo tidligere KOL bliver opdaget og behandlet, jo flere gode leveår kan du få. Du kan selv gøre meget for at bremse udviklingen af sygdommen, og derved mindske dine symptomer. KOL kan medføre vægttab og svækkelse af kroppens muskler og derved også din åndedrætsmuskulatur, hvilket også kan give åndenød ved fysiske aktiviteter. Derfor er mad en vigtig del af behandlingen for KOL.

Behandling af KOL omfatter flere forskellige ting, bl.a. rygestop, medicinsk behandling, rehabilitering, daglig fysisk aktivitet, almen rådgivning, samt kyndigt råd og vejledning fra en aut. klinisk diætist, for at få den bedste behandling.

Er du medlem af Sygeforsikring Danmark, kan du få tilskud til diætistforløb.

Hvis du bor på Lolland, på Falster eller i Vordingborg og vælger mig som din kliniske diætist, har jeg den mulighed, at jeg kan komme hjem til dig privat, hvis ikke du har mulighed eller overskud til at komme på min klinik i Nykøbing F.

Du er til en hver tid hjertelig velkommen til at kontakte mig, til en uforpligtende samtale.